Kanapių sėklos žvejybai. Vertė ir paruošimas. 

 

Po truputi oras šyla – dienos ilgėja, naktys trumpėja, o rytai tampa šviesesni. Pavasarėjantis oras, bei šylantis vanduo skatina aktyvesnį žuvų maitinimąsi ir tai yra pirmasis ženklas žvejams, jog laikas ruoštis žvejybos sezonui. Galima įsivaizduoti, kiek iš jūsų jau čiupinėjate ir valote savo žūklės įrangą, kurią netrukus tempsite į 2020 m. sezono atidarymą. Tačiau, dažniausiai, patį karpį žvejybos įranga domina mažiausiai, jam aktualu kokius patiekalus tieksite „ant pietų stalo“. Vienas iš geriausių ir tikrai karpių labai mėgstamų „patiekalų“ yra tinkamai paruoštos kanapių sėklos.
Turbūt daugelis žino, kad jau nuo senų laikų kanapių sėklos naudojamos karpių jaukinimui. Priešingai nei kiti jaukai, kanapių sėklos žvejybai niekada nepraranda savo efektyvumo ir gali būti naudojamos įvairiuose vandens telkiniuose nepaisant oro sąlygų. Turbūt kyla klausimas, kodėl kanapių sėklos tokios patrauklios karpiams ir kodėl jie jas taip mėgsta?

MAISTINĖ KANAPIŲ SĖKLŲ VERTĖ

Kanapių sėklos žvejybai ir jų paruošimo būdai

Kalbant apie kanapių sėklų vertę, būtina pabrėžti, kad jos turi visą eilę itin naudingų savybių.  Kanapių sėklos žvejybai yra vienos maistingiausių sėklų pasaulyje, turinčios kur kas daugiau baltymų ir aminorūgščių nei bet kurios kitos grūdinės kultūros. Kanapės sėkla susideda iš daugiau nei 30 procentų aliejaus ir 25 procentų baltymų, taip pat turi daug amino rūgščių, angliavandenių, vitaminų ir mineralų. Tai reiškia, kad sėklos sudarytos iš daugybės naudingų medžiagų, kurios naudingos ne tik žuvims, bet ir mums (žmonėms).

KANAPĖS SĖKLOS BRANDUOLYS

Sėklos viduje esantis minkštas baltymas yra pagrindinis maisto ir naudingųjų medžiagų šaltinis dėl kurio karpis „eina iš proto“. Šie baltymai ir amino rūgštys yra labai greitai ir lengvai pasisavinami net ir šaltame vandenyje.
Daug žvejų mano, kad karpis kanapių sėklas maišo su vandens sraigėmis ar dreisenomis, tačiau, manome, kad viskas kur kas paprasčiau – karpis paragavęs kanapių sėklų ir pajautęs jų maistinę naudą ieško jų vėl ir vėl.

KANAPIŲ SĖKLŲ ŽVEJYBAI PARUOŠIMAS

Karpių žvejų pasaulyje geriausiai pažįstamos ir plačiausiai naudojamos yra šutintos kanapių sėklos. Nors, šiais laikas rinkoje yra didžiulis pasirinkimas įvairių masalų ir jauko priedų, tačiau šutintos kanapių sėklų jaukas karpių žvejyboje niekada nepraras savo vertės!
Daugelio sėklų paruošimas žūklei yra panašus, ne išimtis ir kanapių sėklų ruošimas. Pagrindinis ir populiariausias būdas ruošti kanapių sėklas žvejybai – šutinti sėklas greitpuodyje. Jei sėklos šviežios ir kokybiškos, apie 60 procentų sėklų luobelė turėtų atsiverti ir matytis kreminis gemalas. Šutinimo metu, kanapių sėklų luobelei skylant, išskiria natūralus aliejus, kuris vilioja karpius visuose vandens sluoksniuose.
Norint, kad virimo procesas neprailgtų, rekomenduojama prieš virimą kanapių sėklas pamirkyti vandenyje per naktį, bet, jei tokių galimybių nėra arba sėklų reikia čia ir dabar, kanapių sėklas galima virti ir prieš tai nemirkius, tik virimo procesas truputi pailgės. Jeigu šalia neturite greitpuodžio – nėra jokios bėdos, kanapių sėklas žvejybai galima tiesiog šutinti (virti ant mažos ugnies) paprastame puode. Optimalus kanapių sėklų šutinimo (virimo) laikas apie 45 min.

Taigi, pagrindinis ir svarbiausias aspektas jaukinant žuvį kanapių sėklomis, yra jų maistinių medžiagų reikšmingumas sveikai karpių mitybai. Tinkamai paruoštas ir geros kokybės produktas yra puikus maistinių medžiagų ir augalinės kilmės baltymų šaltinis, viliojantis žuvį dėl savo maistinių ir skoninių savybių. Dėl šių priežasčių kanapių sėklos puikiai vertinamos tarp sportininės karpių žūklės entuziastų.

Kanapių sėklos žvejybai įvairiais kiekiais

Sausos kanapių sėklos

Meniu