TIGRINIAI RIEŠUTAI IR JŲ PARUOŠIMO BŪDAI BEI PANAUDOJIMO SUBTILYBĖS – MAKSIMALIEMS REZULTATAMS

 

Tigriniai riešutai – tai vienas iš jauko elementų, kuris dėl savo efektyvumo gaudant karpius, sparčiai populiarėja ir Lietuvoje.  Verta paminėti, kad tigrinius riešutus galima naudoti visą sezoną –  nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens, tačiau didžiausią koncentraciją tigriniai riešutai jauko mišinyje turėtų sudaryti tuomet, kai vanduo jau įšilęs.

Tinkamai paruošti tigriniai riešutai tikrai nepaliks nei vieno abejingo karpio, taip yra todėl, kad jų sudėtyje yra didelis natūralios gliukozės kiekis. Šis pašaras karpiams tarsi energijos užtaisas!

Svarbu paminėti, kad tai yra itin selektyvus jaukas, tai reiškia, kad tigrinių riešutų nesugeba įveikti kuojos, plakiai ir kitos pagauti nepageidaujamos žuvys, kurios šerimvietėje tik ir laukia dar vienos nemokamos jauko porcijos. Tigrinius riešutus būtina naudoti ten kur yra vėžių, dėl tos pačios priežasties, kad atplaukęs karpis šerimvietėje rastų pašaro.

Jaukinant tigriniais riešutais, po kibimo į šerimvietę rekomenduojame užmesti keletą jauko pilnų raketų, kuriose būtų ir apie 20-30 vienetų tigrinių riešutų, visai taip kaip daroma su baltyminiais kukuliais.  Tai nėra taisyklė, tačiau tokia jaukinimo taktika nuolat aktyvins žuvį ir padidins kibimų skaičių.

Tigrinių riešutų paruošimas

Kaip ir visas sėklas bei grūdines kultūras, kurias naudojame karpių žvejyboje, tigrinius riešutus reikia tinkamai paruošti. Efektyviai veikiantys tigriniai riešutai gali būti paruošiami keliais skirtingais būdais, paprasčiausias – šutinti tigriniai riešutai. Norint taip paruošti tigrinius riešutus reikės atlikti šiuos veiksmus:

  • Perplautus tigrinius riešutus užpilti šaltu vandeniu ir mirkyti ne mažiau kaip 24 valandas. Mirkymas tigriniams riešutams reikalingas atgaunant reikalingą dregmės kiekį. Reikia nepamiršti, kad sausi tigriniai riešutai sugeria didelį kiekį vandens, todėl būtina pasirūpinti, kad jo būtų pakankamai.
  • Rekomenduojamas mirkymo laikas: 24 – 36 valandos.
  • Baigus mirkyti, viską supilti į puodą, įpilti dar šiek tiek vandens ir pradėti virimo procesą.
  • Rekomenduojamas virimo laikas: 45 minutės.
  • Tigriniai riešutai įvairiais kiekiais

Kitas paruošimo būdas – tigrinių riešutų rauginimas. Norint šiuo būdų paruošti tigrinius riešutus, kartoti aukščiau išvardintus veiksmus:

  • Tigrinius riešutus mirkyti ne mažiau kaip 24 valandas.
  • Virti 45 minutes.

Virimo metu į tigrinius riešutus papildomai dėti cukraus (vienam kilogramui maždaug 200 gr.). Cukrus sustiprina tigrinių riešutų skonį ir pagreitina fermentacijos procesą. Kai tigriniai riešutai pasiekia kambario temperatūrą, juos kartu su skysčiu, kuriame riešutai virė, supilti į hermetišką indą ir palikti nusistovėti nuo 3 iki 5 dienų. Per šį laiką skystis virsta klampiu, aštraus aromato geliu, kuris veikia kaip papildomas atraktorius.

Jei skubate ir neturite laiko tigrinių riešutų ruošimui, tikrai ne bėda – leiskite mums tuo pasirūpinti už Jus www.fishfood.lt visada rasite jau paruoštų tigrinių riešutų!

Tigrinių riešutų panaudojimas ruošiant pašarą

Jei tik yra galimybė, rekomenduojame visada naudoti tigrinius riešutus ruošiant pašarą karpiams. Bendroje jauko konsistencijoje, tigriniai riešutai neturėtų sudaryti daugiau kaip 30 procentų. Taip pat labai efektyvu tigrinius riešutus naudoti kartu su kitomis grūdinėmis kultūromis – kukurūzais ir kanapėmis.

Darant jauką, siūlome ruošti 2 atskirus skirtingus mišinius:

  • Peletės ir baltyminiai kukuliai
  • Grūdinės kultūros

Sumaišyti juos tik prieš pat užmetant. Toks jaukinimo būdas leidžia optimaliais kiekiais jaukinti karpius nesibaiminant, kad bus paruoštas per didelis kiekis pašaro ir apsaugo  nuo pašaro surūgimo. Taip pat, pagal aplinkybes, galima greitai reaguoti į besikeičiančias sąlygas ir smulkinti arba stambinti pašaro frakciją, priklausomai nuo to ką norime daryti – paaktyvinti žuvį ar padaryti vakarinį pašėrimą.

Ruošiant grūdinių kultūrų mišinius – maišant šutintus kukurūzus (40 proc.), šutintas kanapes (40 proc.) ir tigrinius riešutus (20 proc.) efektyvu naudoti ir maistinius skysčius. Vienas iš labiausiai tinkančių – CSL. 

Kitas būdas mišinio patrauklumui padidinti – naudoti paruoštas kanapių sėklas su Čili prieskoniais, taip pat dalį tigrinių riešutų verta susmulkinti arba naudoti jau smulkintus, iš anksto paruoštus.

Į jauką dedant susmulkintų tigrinių riešutų, gauname jauko debesies efektą virš šerimo vietos, kuris  vilioja aplink esančius karpius, nes smulkios tigrinių riešutų ir kito smulkinto jauko dalelės skęsta skirtingu greičiu. Profesionalai žino šią tigrinių riešutų savybę, todėl naudoja smulkintus tigrinius riešutus ruošiant ZIG RIG pašarą.

Tigrinių riešutų naudojimas ant plauko:

Naudojant tigrinius riešutus jaukinimui, tiesiog būtina uždėti tigrinį riešutą kaip masalą. Galimi keli laiko patikrinti variantai:

● Du tigriniai riešutai suverti ant plauko, skęstantys;

● Du tigriniai riešutai balansuoti, pakilę nuo dugno per plauko ilgį;

●  Tigrinis riešutas su mini pop – ups viršunėle;

● Tigrinis riešutas su dirbtiniu kukurūzu;

● „Besmegenis“ – baltyminis kukulis su tigriniu riešutu.

Tigrinius riešutus rekomenduojame naudoti atsakingai, tik tinkamai paruoštus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu