Granuliuoti jaukai užima kultinę vietą tarp karpiams vilioti skirtų jaukų!

Didžioji dauguma karpių žvejų neįsivaizduoja savo ruošiamų pašarų karpiams be granuliuotų jaukų, kitaip vadinamų peletėmis.Vienas pagrindinių pelečių privalumų yra universalumas. Peletėmis galima jaukinti karpius ir kitas stambias karpines žuvis tiesiog metant jas į šerimviete jaukinimo raketa, taip pat galima sudrėkinti ir įspausti į method feeder šėriklėlę ar užverti ant plauko kaip masalą.

Kiekviena taktika, kurią pasirinksite naudoti, duos skirtingus rezultatus, priklausomai nuo vietos ir žuvies rūšies kurią taikotės sugauti.
Naudojant peletes, galima pagauti beveik visas žuvis, pardedant kuojomis ir baigiant karpiais bei šamais. Tai ypač pastebima komerciniuose telkiniuose kur gyvenančios žuvys pripratusios maitintis pašarais, kuriuos be perstojo tiekia atvykstantys žvejoti žvejai. Pelečių populiarumas ir panaudojimo galimybių įvairovė yra pagrindinė priežastis, kodėl yra toks didelis pasirinkimas įvairių dydžių, formų, spalvų, plaukiančių ar skęstančių rūšių pašarinių pelečių, taip pat pelečių naudojamų masalams. Kartais sunku susigaudyti, nuo ko pradėti ir kokią taktiką pasirinkti, norint pasiekti geresnių rezultatų naudojant granuliuotus jaukus.

Šioje apžvalgoje pabandysime pateikti esminę informaciją apie peletes ir jų skirstymą, todėl kitą kartą ketindami įsigyti granuliuotų jaukų, turėsite aiškų planą ir žinosite ką reikia turėti norint išpildyti savo sugalvotą žvejybos taktiką.

Visų pirma, labai didelę reikšmę turi pelečių dydis:
1. Mažiausio skersmens granulės, kurias galite įsigyti yra 1 mm. Jos puikiai tinka naudoti esant šaltam vandeniui, kai žuvis nėra aktyvi ir nenorima jos peršerti. Tokio dydžio peletes galima užplikyti verdančiu vandeniu ir naudoti su „Method“ šėriklėle.
2. 2 mm granulės: tai puikus pasirinkimas daugeliui „Method-feeder“ žvejų. Jos puikiai veikia, kai vanduo šaltas, tačiau žuvys maitinasi užtikrintai. Taip pat yra tinkamos pridėti į stick mix mišinius.
3. 4 mm granulės: tokio diametro peletes naudojamos kaip birus pašaras – universalus, viliojantis visą baltą žuvį. Tai puikus dydis, tad šio dydžio peletes naudojame ir mūsų pelečių mišinių gamyboje. Smulkiausios granulės pradeda tirpti pirmosios taip sukurdamos maistinį signalą pro šalį plaukiančioms žuvims. Šio dydžio peletes išnešioja smulkios žuvys paskleisdamos pašaro daleles akvatorijoje aplink šerimvietę ir taip viliodamos stambią žuvį ieškoti pašaro. Tai tikras spod mixo „starteris“!
4. 6 mm granulės: šio dydžio granulės yra puikios gaudant su pva maišeliais, taip pat tokio dydžio granules labai gerai tinka naudoti kaip masalą, ypač šeriant 4 mm granulėmis. Naudodami tokia taktiką, kada masalas šiektiek didesnis už pašarą, Jūs turėsite didelę tikimybė sugauti didesnes būrio žuvis.
5. 8 – 11 mm granulės: tai pats universaliausias dydis, jauko mišinyje šių granulių turėtų būti apie 50 proc. Tokio dydžio granulės turi optimaliausią tirpimo laiką. Gaudant karpius su mažesnio numerio kabliukais, šio diametro peletes galima naudoti kaip masalą su plauko sistemėle. Labai gerus rezultatus duoda peletės ir mini pop ups derinukai arba peletė kartu su šutintu kukurūzu ant viršaus. Tokio dydžio peletes naudojant kaip masalą, vertėtų meškerę permesti kas 1-2 valandas. Be abejonės, 8 – 11 mm granulė, naudojama masalui, yra tikras komercinių telkinių “siaubas”.
6. 14 mm granulės: tai selekcinis pašaras gaudantiems stambias žuvis. Šio dydžio peletės tirpimo laikas pakankamai ilgas, todėl verta jas naudoti šeriant prieš naktį. Jų neišnešioja smulkmė, todėl naudojant jas savo pašaro sudėtyje, būsite ramūs, kad užsukęs karpis ras pašaro ir pradės maitintis.
7. Giant (30 mm) granulės: tikslingai gaudydami stambius karpius pastebėjome, kad stambesnė pašaro frakcija duoda tikrai apčiuopiamų rezultatų, todėl laukiant ir tikintis stambaus laimikio į kiekvieną raketą dėdavome po keletą ypač didelių pelečių. Užmestos į vandenį jos lėtai tirpsta, tokio dydžio pelečių neįveikia kitos žuvys, todėl jas ypatingai rekomenduojame naudoti naktiniam pašėrimui, ypač ten kur yra stambių karpių. Peletėmis retai gaudoma naudojant jas kaip masalą, todėl stambūs karpiai nesibaido šio pašaro, o permirkusias lengvai sudoroja. Būtent todėl mūsų Halibut pelečių miksas ir yra stabesnės frakcijos, šį mišinį sukurėme norintems sugauti rekordinio dydžio Karpį !

Peletės - karpių žvejybai

Karpių žvejyboje naudojamų pelečių sudėtis ir rūšys

Kalbant apie pelečių rūšis ir jų sudėtį, verta paminėti, kad yra sukurta didžiulė žvejybos granulių įvairovė, ne visos peletės vienodos. Kai kuriose granulėse yra didesnis aliejaus kiekis, kai kurios greičiau suyra, o dar kitos – puikiai tinka naudoti masalui. Renkantis pelečių rūšį, būtina atsižvelti į tai, kokią žvejybos taktiką naudosime, todėl atidžiau pažvelkime į granulių rūšis.
Fish meal pellets: tai peletės savo sudėtyje turinčios aliejaus, maistinių medžiagų ir baltymų, šios granulės puikiai tinka stambių žuvų jaukinimui. Didesnio diametro peletes, pergręžus plonu grąžteliu, puikiai galima naudoti kaip masalą. Geriausi rezultatai pasiekiami esant šiltesniam vandeniui.
Halibut pellets: paprastai jos gaminamos iš žuvų miltų ir savo sudėtyje turi labai didelę aliejaus ir baltymų koncentraciją. Šis jaukas puikiai tinka esant šiltesniems orams, ypač naudojamas vasarą, nes aliejus geriau sklaidosi esant aukštesnei vandens temperatūrai.
Low Oil Carp pellets: tai mažesnio aliejingumo peletės, kuriose, be žuvų miltų, yra naudojami augalinės kilmės baltymai. Šios granulės pakankami greitai suyra ir daugiausiai naudojamos kaip pašaras. Dėl gebėjimo sugerti skysčius, tokias granules paranku naudoti kartu su maistiniais skysčiais. Dėl greito tirpimo laiko, nelabai tinkamos naudoti kaip masalas.
Hemp pellets: kadangi kanapės yra populiarios tarp gėlavandenių žuvų, šios granulės gaminamos iš kanapių sėklų pašalinant didžiąją daugumą aliejaus. Dėl nedidelio aliejingumo, Hemp pellets idealiai tinka naudoti ištisus metus PVA maišeliuose, smulkintų pašarų mišiniuose arba kaip birus pašaras. Kanapių granules galima pagardinti su trupučiu kanapių arba lašišų aliejaus, jos idealiai sugeria maistinius skysčius ir puikiai tinka stambių lynų ir karpių žvejybai. Iš Hemp pellets galima pagaminti puikiai veikiantį Zig pašarą, tereikia peletes užpilti vandeniu ir aptirpusias susmulkinti. Pašaras padaro didžiulį kvapnų debesį ir lėtai leisdamasis ant dugno vilioja karpius.
CSL pellets: tai pikantiško kvapo, greitai po vandeniu suyrančios granulės. CSL pellets idealiai tinkamos naudoti PVA maišeliuose ar jaukų mišiniuose, padeda sukurti patrauklų jauko dalelių debesį, kuriuo dažniausiai mėgaujasi karpiai ir kitos stambios karpinės žuvys.
Pergręžtos granulės, skirtos masalui: Jūs visada galite gręžti savo granules, tačiau tai reikalauja pastangų ir laiko, todėl galima rinktis iš anksto išgręžtas granules ir jas naudoti masalui. Išgręžtos granulės yra puikus pasirinkimas gaudant atsargias žuvis! Juk karpiai, ypač komerciniuose vandens telkiniuose, įprastai yra gaudomi ant plauko veriant baltyminius kukulius, todėl, jausdami, kad tai saugus pašaras, užtikrintai maitinasi peletemis. Neleiskime karpiams atsipalaiduoti!
Su pergręžtomis granulėmis labai gerus rezultatus duoda šios kobinacijos:
● Granulė + pusė pop ups boilio
● Granulė + tigrinis riešutas
● Granulė + konservuotas kukurūzas
● Granulė + plaukiantis dirbtinis kukurūzas
● Dvi ant plauko suvertos skirtingų spalvų granulės
Minkštos granulės: tai masalinės granulės, idealiai tinkančios gaudyti karpius, karosus, lynus ir stambius karšius. Paprasčiausia įsigyti paruoštų naudojimui minkštų granulių, jų yra įvairių spalvų ir skonių. Naudokite jas maudami tiesiai ant kabliuko arba su plauko sistemėle. Toks masalas puikiai tinka žvejojant ne tik method feeder sistemėle, bet ir plūdine meškere. Mūsų nuomone, 8 mm yra pats universaliausias dydis gaudant karpius ir kitas stabias karpines žuvis minkštosiomis granulėmis.

Minkštosios granulės - paletės

Granuliuoto jauko aromatai

Mūsų giliu įsitikinimu, granulės yra ta pašaro sudedamoji dalis, kuri žuvį privalo vilioti natūraliai savo sudėtinių dalių aromatais ir būti aukštos maistinės vertės, kad žuvys, kurios jomis maitinasi, jų grįžtų vėl ir vėl.
Jei, vis dėl to, nusprendėte ir norite papildomai pagardinti savo naudojamas granules ar granulių mišinius, tai puikiai galima padaryti naudojant iš natūralių medžiagų pagamintus maistinius skysčius, apetito stimuliatorius. Patys populiariausi – CSL liquid, Shelfish liquid, Amino Mix, tai produktai be pridėtinių sintetinių kvapų ir dažiklių, aukštos maistinės vertės.
Granulėms gardinti galima naudoti maistinius aliejus, pavyzdžiui Salmon oil (vasarą) arba Hemp oil (pavasarį, vėlai rudenį) maistiniai aliejai kyla į vandens paviršių ir pritraukia vidutiniuose vandens sluoksniuose esančias žuvis.
Naudojant maistinius skysčius, greičiau ir daugiau skonio išskiria greičiau suyrančios granulės, pavyzdžiui Hemp pallete, Low oil Carp pellets arba CSL pellets, tai žino ir puikiai išnaudoja žvejai sportininkai. Dažnai varžybų pradžioje pirmas pašėrimas ir būna greitai tirpstančiomis peletėmis suvilgytomis maistiniais skysčiais ir apetito stiuliatoriais, tai duoda daug greitų „pirmųjų valandų“ kibimų.

Kokios spalvos granulės yra geriausios?

Kaip taisyklė, tamsesnių granulių atspalviai, tokie kaip rudos, juodos, tamsiai žalios spalvos, geriausiai tinka iš anksto jaukinti ir žvejoti karpius ištisus metus.
Jei žvejojate telkinyje, kurio vanduo drumstas, turite atsižvelgti į tai, kokios spalvos objektai geriausiai matosi drumstame vandenyje. Pastaraisiais metais, visai neblogų rezultatų pavyko pasiekti gaudant masalais su raudonos spalvos akcentais, todėl verta išbandyti ryškesnių spalvų granules.
Nebijokite eksperimentuoti su savo pašarais, tik taip sužinosite kas geriausiai Jums tinka ir veikia Jūsų mėgstamame telkinyje.

Išsirinkite paletes karpiams.

Peletės - minkštosios granulės įvairiais dydžiais

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu