Karpių žvejyba paprastai – skęstantis masalas ar „Pop Ups“?

Žvejojant karpius, ypač neturint didelio karpių žvejo stažo, dažnai iškyla klausimas kada geriau rinktis skęstantį masalą, o kuomet geriau naudoti virš dugno pakilusį plaukiantį boiliuką “Pop Ups”?
Atsakant į šį klausimą, visų pirma vertėtų paminėti, kad vienareikšmiško atsakymo nėra, tačiau yra keletas situacijų, kurias galėtume paminėti pradedantiesiems. Pavyzdžiui, reikėtų vengti naudoti plaukiančius masalus jei telkinio vanduo skaidrus, o dugnas lygus, pavyzdžiui – žvyras (aktualu tiems, kas gaudo buvusiuose smėlio ar žvyro karjeruose), tačiau plaukiantys masalai dažniausiai duoda gerų rezultatų, kai karpius žvejojame žolingose vietose, taip pat ten, kur ant dugno yra dumblo, o vanduo drumstas.
Tai bendros idėjos, kurias daugelis karpių žvejų jau žino.
Norėdami išsamiau išsiaiškinti šį klausimą, aptarsime keletą situacijų apie tai, kaip ir kodėl žvejojant karpius naudojami pop-up arba dugno masalai.

Kada naudoti plaukiančius masalus?

Komerciniuose telkiniuose dėl didelės karpių koncentracijos, lyginant su laukiniais telkiniais, turime geresnę galimybę stebėti karpių aktyvumo ženklus – šuolius, dugno rausimą, peleko iškišimą ir tt. Labai svarbu karpių aktyvumo ženklus pastebėti kiek įmanoma anksčiau, nes būna tokių situacijų, kai karpiai pasirodo ne mūsų pasirinktos šerimvietės zonoje, o naujo jaukinimo taško neketiname daryti, nes pasirinkti žvejybos taškai jau davė keletą kibimų. Žinoma, visai smagu stebėti karpius, tačiau atvykstame į žvejybą ne tik pasigrožėti, bet norime karpius pergudrauti ir pagauti, todėl visada verta pasiruošti papildomą pavadėlį su Pop Ups boiliai arba kitu dirbtiniu masalu, pavyzdžiui, plaukiančiais dirbtiniais kukurūzais ir nepatingėti pasirišti PVA.
Taktika labai paprasta – nuėmus kažkurią užmestą meškerę, ryškiaspalvį plaukiantį masaliuką su PVA kojinyte užmesti tiesiog karpiui po nosimi (ant rausimo, ten kur karpių judėjimo tuo metu matome daugiausiai) į PVA labiausiai tinka dėti smulkias, greitai tirpstančias peletes, pvz.: Bloodworm, Low OiL arba  truputį specialiai paruoštų PVA netirpinančių kanapių sėklų. Taip aktyviai ieškant karpių (meškerę permetant kas valandą) tikrai turėsime daugiau kibimų, negu pasyviai laukiant kol karpis pats ras masalą ir užkibs, o tai ypač aktualu norint sugauti keletu karpių daugiau!
Būna situacijų, kai tokios klajojančios žuvys nereaguoja į dugną ar plaukiančius masalus virš jo, tuomet verta pabandyti plaukiantį masalą pakelti aukščiau, galbūt net panaudoti zig metodą. Žinant, kad daugelis karpių žvejų  masalą pakelia 2-4 cm visada verta pabandyti padaryti ką nors kitaip, ypač jei karpių telkinyje jau buvo sugauta ne vieną kartą.
Vasara, ypač trumpalaikės sesijos metu, plaukiantį ryškios spalvos masalą galima pakelti nuo dugno šiek tiek aukščiau. Kai šilta, karpiai juda daug daugiau ir būna daug aukščiau vandenyje. Aukščiau pakeltas masalas suteiks jiems daugiau galimybių pamatyti masalą plaukiant per šerimvietės akvatoriją. Verta žinoti, kad žvejojant Pop Ups masalais, puikių rezultatų duoda ne vien ryškūs vaisiniai, bet ir žuvinių aromatų Pop Ups masalai.
Esant šaltam vandeniui, žuvys paprastai būna arčiau dugno ir ne tokios aktyvios, todėl vėlai rudenį ir anksti pavasarį geriausiai Pop Ups masalus patiekti kuo arčiau dugno, tada karpis tikrai lengvai pamatys ryškų masalą iš tolo (optimalus masalo aukštis  1-2 cm nuo dugno). Pavasarį taip pat gali gerai veikti mažas, skęstantis masaliukas, tačiau naudojant nedidelio diametro Pop Ups, masalo plūdrumas stabdo jo lengvą išėjimą iš karpio burnos kai žuvis bando išspjauti masalą. Esant šaltam vandeniui, karpiai mažiau juda vandenyje, todėl gali būti, kad karpis bandys atsikratyti masalo išpūsdamas jį atgal, tačiau masalo plūdrumas sukels problemų bandant jį išspjauti ir taip suteiksime didesnę tikimybę kabliukui gerai įsikabinti į karpio lūpą.

Gaudant laukiniuose telkiniuose, vertėtų naudoti didesnio diametro plaukiančius boilius. Karpių judėjimą laukiniuose telkiniuose sekti sudėtingiau dėl to, kad karpių populiacija nėra tokia didelė kaip komerciniuose telkiniuose, todėl  ir masalas turi būti lengvai pastebimas! Didesnis masalas labiau atkreips karpių dėmesį, bet tuo pačiu bus sunkiau įveikiamas smulkioms žuvims. Jei turime akivaizdžių požymių, kad karpiai juda akvatorijoje, bet kibimų nesulaukiame – keiskime plaukiančio kukulio pateikimo aukštį. Pirminė taktika – masalą nuleisti žemiau, jei karpiai nesusidomi ir tada, vertėtų pabandyti balansuotus masalus – puselė skęstančio kartu su plaukiančio kukulio pusele. Žvejojant dumbėtuose telkiniuose balansuotais masalais – pop ups masalo puselė turėtu būti didesnė, geriausia jei masalas pakyla per plauko aukštį, tačiau nepakelia kabliuko.

Pop ups masalai duoda didelę masalo pateikimo įvairovę ir daugiau galimybių, tačiau kaip ir visur tikrai vertėtų vengti kraštutinumų. Gaudant 3 meškerėmis protingas pasirinkimas būtų viena meškere gaudyti pop ups masalais, o kitomis dviem – balansuotais arba skęstančiais.  Toks pasirinkimas leis geriau pažinti vandens telkinį ir pagal kibimų skaičių ant skirtingų masalų leis greičiau perprasti karpių elgseną.

Skęstančių masalų naudojimas

Skęstančio masalo pranašumas – jo natūralesnis pateikimas bendrame šerimvietės plote. Tuose vandens telkiniuose, kur vanduo labai skaidrus arba karpiai patiria didelį presingą – pop ups masalų gali baidytis, todėl vieną meškerę verta laikyti su skęstančiu masalu, kuo panašesniu į naudojamo pašaro komponentus, pavyzdžiui, pelete, apipjaustytu boiliuku ar tigriniu riešutu.

Žvejojant komerciniuose telkiniuose,  pravartu naudoti PVA maišelius arba kojinę su susmulkintais baltyminiais kukuliais ar mažo diametro peletėmis. Toks vieno kąsnelio pateikimas dažnai apgauna atsargias žuvis, nedidelio diametro masalas patenka į žuvies burną kartu su PVA kojinėje pateiktu jauku.
Vasaros metu, kai vanduo šiltas, žuvis juda daugiau ir aktyviau, todėl būtent šiltuoju sezono periodu vertėtų naudoti didesnio diametro masalus. Didesnis masalas lengviau išlieka vietoje, jį sunkiau sudoroti smulkesnėms žuvims, kurios taip pat aktyviai ieško maisto. Kad pašaro nesurytu smulkmė, vasaros metu žvejai naudoja stambesnės frakcijos jauką – tigrinius riešutus, didelių diametrų peletes, o gaudant laukiniuose telkiniuose ant plauko suverti du 20 mm baltyminiai kukuliai nieko nestebina!

Apibendrinant, esant šaltam vandeniui – pavasarį arba vėlyvą rudenį naudojame mažo diametro plaukiančius arba balansuotus masaliukus su PVA kojine, kabiukas 6 – 8 Nr. dydžio, masalo diametras 10 – 15 mm, pop ups aukštis nuo dugno 1-2 cm, balansuoto masalo – per plauko ilgį (PVA – rekomenduojamas).
Vasarą, vandeniui įšilus – masalus naudojame didesnius, vieną pop up dedame rečiau arba laikome ant 1 meškerės, dažniau masalui naudojame puselę plaukiančio kukulio per pusę su skęstančiu, masalas 15 – 20 mm, pop ups aukštis iki 4 cm (įprastai).
Komerciniuose telkiniuose  – masalas ir kabliukų dydis parenkamas mažesnis.
Laukiniuose  telkiniuose dažniausiai parenkamas didesnis masalas nepriklausomai skęstantis ar pop ups ir priklausomai nuo masalo dydžio naudojami didesni kabliukai.

2 komentarai. Leave new

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu