Koks jaukas geriausiai vilioja karpius? Iš kokių sudedamųjų dalių turi būti sumaišytas karpių žvejyboje naudojamas spod mix? Rinktis vaisinių ar žuvinių aromatų boilius? Tokie klausimai dažnai ateina į galvą ne vienam karpių žvejui, ypač žiemos laikotarpiu, kuomet kiekvienas esame išsiilgę karpių žvejybos ir planuojame naujo sezono „žygius“.

Nors karpius galima sėkmingai gaudyti beveik ant visų valgomų maisto produktų, tačiau populiariausi spod mix ingridientai yra boiliai, granulės, kukurūzai, riešutai, kanapių sėklos ir be abejo maistiniai skysčiai.

Jei norime puikių žvejybos rezultatų ir daug kibimų, verta skirti ypatingą dėmesį keletoje karpių žvejybos sričių. Greičiausiai niekas neprieštaraus, kad svarbiausi dalykai karpių žvejyboje yra tie, kuriuos užmetame į vandenį – tai skirta konkrečiai karpiams, visa kita skirta žvejui 😊

Taigi, jei norime gerų rezutatų, turime pradėti savo žvejybą nuo to kas skirta žuvims – valų, kabliukų, pavadėlių, sistemėlės turi būti nepriekaištingos, na, o kad jos suveiktų, žuvį turi suvilioti pašarai!

Daug karpių žvejų išleidžia nemažas sumas daiktams, signalizatoriams ir net drabužiams, bet galiausiai taupo pašarams. Jei esame orientuoti į rezultatą ir tikrai norime turėti daugiau kibimų, savo žvejybos strategiją reikėtų organizuoti nuo to kas yra skirta karpiams, taigi kokybiški valai, aštrūs kabliukai, teisingas masalo pateikimas ir kokybiškas jaukas, kurio pagalba pritrauksime karpius į žvejybos vietą – tai pirmaeiliai dalykai karpių žvejyboje!

Jei nenaudosime kokybiškų jaukų, kurie traukia karpius į mūsų pasirinktus jaukinimo taškus, dažnų kibimų negausime. Žinoma, kaip minėjome publikacijos pradžioje, karpius galima pagauti ant praktiškai visų valgomų maito produktų, nes karpiai yra godūs, bet drįstume lažintis, kad su kokybiškesniu jauku sugausite žymiai daugiau žuvų.

Didelis jaukų pasirinkimas karpių žvejams yra ir palaima ir prakeiksmas. Puiku, kad yra tiek daug galimybių eksperimentuoti, ypač dėl to, kad karpių pomėgiai kiekvieną dieną gali skirtis, tačiau dėl didžiulio pasirinkimo tai taip pat kelia daug painiavos pradedantiesiams karpių žvejams.

Tikimės, kad ši publikacija padės išsklaidyti painiavą. Pateikiame sąrašą, mūsų nuomone, geriausių išbandytų jaukų karpiams, ir keletą patarimų, kaip juos efektyviai naudoti.

Pasiteisinusių karpinių jaukų sąrašas:

Boiliai

Peletės karpiams

Kanapių sėklos

Tigriniai riešutai

Kukurūzai

Maistiniai skysčiai

BOILIAI

Bene labiausiai paplitęs karpių jaukas – boiliai arba dar kitaip vadinami balyminiai kukuliai. Gaminant kukulius naudojami įvairiausi maisto pramonėje naudojami ingridientai – pradedant nuo augalinės kilmės produktų tokių kaip, sojos miltai, kviečių ir kukurūzų produktai, smulkintas paukščių lesalas ir baigiant gyvulinės kilmės produktais – įvairių rūšių žuvies miltais, kraujo miltais ir įvairiais atraktoriais, kurie gali būti gyvulinės, augalinės kilmės arba sintetiniai.

Visoms stambioms karpinėms žuvims baltyminiai kukuliai labai patinka, nes jie lengvai virškinami, o karpių žvejai juos vertina dėl išraiškingo aromato ir lėto skaidymosi vandenyje. Dėl dydžio ir formos mažesnių žuvų rūšys taip pat linkusios jų vengti.

Kitas baltyminių kukulių populiarumo raktas yra tas, kad juos galima lengvai pritaikyti įvairiems žvejybos stiliams, keičiant jų plūdrumą. Meškeriotojai gali juos naudoti kaip dugninį masalą, plaukiančius arba neutralaus plūdrumo – balansuotus. 

Dugniniai masalai puikiai tinka gaudyti karpius kuomet dugnas yra kietas. Pop–ups mąsalus, apie kuriuos pateiksime daugiau informacijos vėliau straipsnyje, puikiai tinka naudoti vietose kur yra vandens augalų ir įvairių sąnašų, tai ypatingai svarbu kai norime užtikrinti, kad masalas atsidurtų ant minkšto dugno paviršiaus ir taip būtų lengviau pastebimas karpiams. Tai tik bendros tendencijos ir nėra priežasties, kodėl negalėtumėte eksperimentuoti su įvairių tipų boiliais visų tipų vandens telkiniuose. 

Baltyminiai kukuliai taip pat klasifikuojami atsižvelgiant į tai, kaip jie pagaminti.

Šaldyti baltyminiai kukuliai: šie boiliai užšaldomi tik pagaminus,  juose nėra konservantų arba labai nedidelis jų kiekis. Baltyminiams kukuliams, kuriuose nėra koncervantų, dažniausiai naudojamas didesnis kiekis kiaušinių produktų. Dėl šių veiksnių, be konservantų / mažai konservantų ir didesnio kiaušinių kiekio, šie boiliai gana greitai “genda” (dažniausiai pelyja), todėl juos reikia užšaldyti, kad jie ilgai išliktų tinkami naudoti. Naudojant šalytus boilius ant kranto, reikia jais tinkami rūpintis. Tokie baltyminiai kukuliai turi būti gerai vedinami ir negali būti laikomi ant tiesioginių saulės spindulių, geriausiai juos laikyti perforuotose dėžutėse, kuriose paprastai laikomos šviežios daržovės arba naudoti tam reikalui skirtas pakabinamas džiovykles. Ilgiau žvejojant taip laikomi baltyminiai kukuliai stipriai apdžiūna, todėl kai kurie žvejai, tam kad boiliai šiek tiek pabrinktų, prieš šeriant užmerkia kukulius kelioms valandoms į vandenį.

Baltyminiai kukuliai su konservantais: šiuose baltyminiuose kukuliuose yra konservantų, kurie neleidžia ingredientams reaguoti tarpusavyje, todėl jie išlieka šviežūs ilgą laiką. Tokie boiliai puikiai tinka ilgesnėms kelionėms ir laikymui kambario temperatūros aplinkoje originaliose plastikinėse pakuotėse. Kartais teigiama, kad dėl konservantų baltyminiai kukuliai nėra tokie naudingi maistiniu požiūriu kaip šaldyti, bet, manome, kad toks požiūris nėra teisingas, nes pasirinkus kokybiškus baltyminius kukulius, kuriuose naudojami patys geriausi ingredientai tikrai turėsite puikių žvejybos rezultatų. 

Per savo 18 metų žvejybos praktiką,  nepastebėjome, kad naudodami baltyminius kukulius be konservantų kibimų skaičius būtų didesnis nei naudonant boilius, kurie pagaminti su konservantais, todėl jau daug metų  net varžybose naudojame standartininius produktus. Na, o jei vis dėl to norisi eksperimentuoti – galima rinktis tirpstančius baltyminius kukulius, kurių sudėtyje nėra konservuojančių medžiagų, nes džiovinimas – seniausias konservavimo būdas. Tirpūs baltyminiai kukuliai gaminami naudojant pakeistų savybių cukraus  sirupą arba melasos produktus kaip rišančią medžiagą – tai ne tik rišanti medžiaga, bet ir natūraliai konservuojanti – juk pvz.: medus (kurio sudėtyje daug cukrų) negendantis produktas!

 Plaukiantys kukuliai (pop – ups)

Plaukiantys kukuliai (pop – ups) yra dar vienas boilių tipas. Kaip rodo pavadinimas, jie plūduriuoja, todėl užmetus į vandenį visuomet bus pakilę virš ežero dugno. Yra sukurta daug sistemėlių, skirtų gaudyti karpiams, kurias galima naudoti su plaukiančiais kukuliais ir jais žvejoti įvairiose situacijose. Viena iš labiausiai užsienyje (ypatingai UK) paplitusių  sistemėlių yra chod rig, kuri skirta žvejoti žolynuose arba kai ežero dugne yra daug šiukšlių, tokiomis sąlygomis skęstantis masalas gali būti tiesiog nematomas ir karpiams sunkiai randamas.

Plaukiančių masalų yra įvairių spalvų, dydžių ir formų, todėl tinkamo ir veiksmingo plaukiančio kukulio parinkimas pasirinkimas gali būti tikras iššūkis! Anksti pavasarį, kai vanduo tikrai šaltas ir skaidrus, gerai matomi ryškių spalvų plaukiantys kukuliai labiau išsiskiria, todėl naudojant fluoro spalvų, ryškius masalus mūsų pastangos privilioti karpius gali būti apdovanotos kibimais. Ryškus masalas labiau pastebimas karpiams, kurie plaukioja toliau nuo jaukinimo vietos, arba tiesiog yra vangesni ir ne tiek daug juda kaip, kad vasaros metu.

Renkantis plaukiančius kukulius jų kokybė taip pat yra labai svarbi, prastai pagaminti plaukiantys kukuliai vandenyje plaukia tik kelias valandas, su jais neišeina balansuoti masalo jei naudojame masalą iš puselės skęstančio ir puselės plaukiančio kukulio. Prieš užmetant paruoštus masalus į vandenį, būtinai pasižiūrėkite kaip Jūsų masalas atrodo vandenyje, tą galima padaryti priekrantėje arba naudojant nedidelį kibirėlį su vandeniu.

Populiariausios plaukiančių kukulių spalvos yra –  geltona, balta, rožinė, raudona, oranžinė, taip pat gerų rezultatų galima sulaukti ir su neutralesnėmis spalvomis, tokiomis kaip ruda ir tamsesnė pilka – neutralios spalvos puikiai dirba telkiniuose kuriuose gausiai žvejojama ir karpiai tapo atsargesni.

PELETĖS KARPIAMS

Yra tikrai labai daug populiarių pelečių karpiams rūšių, kokias rinktis labai priklauso nuo metų laiko ir vandens telkinių, kuriuose ketiname žvejoti. Bendrai tendencijos yra tokios, kad pavasariui renkamės mažiau aliejingas ir smulkesnio diametro granulių rūšis, pavyzdžiui, Low Oil arba Bloodworm, o sušilus vandeniui stambiname frakciją ir jaukiname Fish meal, Halibut, Red Halibut peletemis, šios granulės dėl didesnio aliejaus kiekio yra itin veiksmingos šiltuoju metų laiku.

Peletes karpiams galima naudoti įvairiais būdais, pavyzdžiui, maišyti su kitomis granulių rūšimis ir gamintis  spod mišinius, PVA maišelyje, taip pat dėti į PVA kojinę. Pelečių naudojimas visuomet ženkliai padidins šerimvietės patrauklumą karpiams. Didesnes granules galima naudoti ir kaip masalą ant kabliuko – ši taktika yra puikiai pasiteisinus Ilgio ežere, taip pat Liongio tvenkinyje. Norint naudoti granules kaip kabliuko masalą, galima rinktis jau pagamintas su skylute arba jas reikės išgręžti specialiu grąžteliu, mažesnio diametro granules galima pritvirtinti prie kabliuko su specialia guma, toks masalas tapo labai populiarus tarp method feeder meškeriotojų.

Karpių meškeriotojai mėgsta naudoti granules ne tik maišant skirtingas jų rūšis,  bet ir keičiant jų formą, smulkinant jas su smulkintuvu. Sumaišius granulių dydžius ir spalvas, karpiai gali valandų valandas knistis Jūsų jaukinamoje vietoje, todėl žvejų patogumui yra gaminami ne tik įvairių dydžių mišiniai, bet ir tokie, kurie tinka naudoti viso sezono metu nuo ankstyvo pavasario iki vėlyvo rudens pavyzdžiui All season pellet mix.

Kanapų sėklos

Kanapų sėklos yra fantastiškas jaukas visoms karpinėms žuvims! Yra teorija, kuri teigia, kad kanapių sėklos karpiams imituoja mažas sraiges, kurias karpiai gali traiškyti valandų valandas. Kanapių sėklose yra nemažas kiekis aliejaus, taip pat yra daug amino rūgščių ir natūralių omega riebiųjų rūgščių, toks lengvai įsisavinamas maistinių medžiagų šaltinis puikiai tinka karpiams. Jei norite paaktyvinti karpių maitinimąsi, sauja šutintų kanapių sėklų tinkamoje vietoje gali sukelti tikrą maitinimosi siautulį!

Kanapių sėklos yra vienos iš dažniausiai naudojamų sėklų spod mišiniuose.  Jos yra gana pigios, nors renkantis verta nepagailėti keleto eurų daugiau ir visada rinktis tik aukštos kokybės sėklas iš patikimo tiekėjo. Į šutintas kanapių sėklas pridėjus papildomo aliejaus ar maistinių skysčių, kanapės tikrai suteiks spod mišiniui dar daugiau patrauklumo, nes iš jų vandenyje lėtai išsiskirs papildomi skoniai ir aromatai.

Pats ekonomiškiausias būdas naudoti kanapių sėklas – nusipirkti jas sausas ir virti pačiam, tačiau jos turi būti tinkamai paruoštos, kaip tinkamai ruošti kanapių sėklas galima peržiūrėti čia: https://www.youtube.com/watch?v=a82pSg-H13M&t=93s

Žvejai, kurie nemėgsta vargo, gali rinktis iš anksto paruoštas kanapių sėklas. Perkant iš anksto paruoštas kanapių sėklas, galima rinktis kanapių sėklas su papildomais priedais, pvz.: kanapių sėklos su pridėtu aitriųjų paprikų ekstraktu (Čili), tai gali būti puikus būdas jaukinamam taškui suteikti dar daugiau patrauklumo ir sutaupyti laiko.  

Kukurūzai

Kukurūzai yra dar vienas klasikinis karpių jaukas ir masalas, šiems aukso geltonumo grūdeliams karpiai sunkiai atsispiria. Kukurūzai gali būti naudojami įvairiais būdais – tiesiogiai ant kabliuko, ant plauko, gardinami įvairiais maistiniais skysčiais,  pavyzdžiui, CSL arba dažomi ir dedami į jaukus ir spod mišinius. Dėl kukurūzų universalumo, karpių žvejai juos naudoja reguliariai, šis jaukas  veikia ištisus metus ir puikiai matosi po vandeniu bei yra nebrangūs! Patogią kukurūzų pakuotę galima rasti čią:

https://fishfood.lt/produktas/kukuruzai/

Tigriniai riešutai

Tigriniai riešutai yra vienas iš mūsų mėgstamiausių jaukų! Šiuose riešutuose yra daug krakmolo ir skaidulų, juose yra cukraus – tai puikus maistinių medžiagų derinys, tai lemia, kad karpiams šis masalas nepaprastai patinka. Daugelis meškeriotojų tigrinį riešutą kaip masalą naudoja kaip paskutinę išeitį, bet mes manome, kad du ar trys tigriniai riešutai ant plauko tinkamoje vietoje, pavyzdžiui, pakraščiuose ant gylio perkritimų ar užmesti prie žolių linijos, gali sugundyti didelius karpius bet kuriuo paros metu. Tigrinius riešutus patogiausia rinktis jau paruoštus, bet jei norime sutaupyti galima jų įsigyti sausų ir išsivirti pačiam. Tigriniai riešutai prieš virimą bent 12 valandų mirkomi, kaip tinkamai paruošti tigrinius riešutus plačiau galite paskaityti čia:

https://fishfood.lt/2021/01/09/tigriniu-riesutu-pruosimo-budai-ir-panaudojimo-subtilybes-maksimaliems-rezultatams/

Jeigu jau naudojate tigrinius riešutus savo žvejybose – ar bandėte juos susmulkinti? Smulkintų, traiškytų riešutų pranašumas yra tas, kad vandenyje greičiau pasklinda maistinių medžiagų signalas, o karpiams prireiks ilgiau laiko smulkintiems riešutams surinkti.

Taigi, tokie jauko elementai kaip boiliai, kukurūzai, kanapių sėklos, tigriniai riešutai, granulės tai klasika tapę spod mix mišinių sudedamosios dalys, be šių produktų šiandien neįsivaizduojame karpių žvejybos tokios kokia ji yra dabar. Nors ir yra bendros tendencijos kokiomis proporcijomis reikėtų maišyti šias sudedamąsias dalis, tačiau taisyklių, kaip patys žinome, karpių žvejyboje nėra, svarbiausia nebijoti eksperimentuoti ir tuomet tikrai patirsite tą atradimo džiaugsmą, kuomet vanduo pradės virti nuo karpių maitinimosi Jūsų jaukinimo vietoje!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu