Patarimai, kurie padės sugauti daugiau karpių. Vieni patarimai labiau veiks šaltuoju periodu, o kiti bus sėkmingesni vasarą.

Po straipsniu palikite komentarą su savo geriausiais karpių žvejybos patarimais!

1. Ryškių spalvų masalai

Fluoro masalai puikiai patraukia karpių dėmesį ir yra geriausias karpių masalas šaltuoju periodu. Savo reikmenų krepšyje visada turėkite nors keletą indelių fluoro masalų. Rožinė ir balta yra pagrindinės spalvos, kurios dažniausiai suveikia.

2. Pjaustyti puselėmis boiliai

Pjaustyti puselėmis boiliai yra puiki ir paprasta taktika, taip smulkintus boilius galima naudoti tiek spod mišinyje, tiek kaip masalą ant kabliuko. Daugelis karpių žvejų naudoja apvalius boilius ant plaukų, o tai greičiausiai pažįstama daugeliui karpių. Dažnai žvejojamuose telkiniuose karpiai gali sieti visus apvalios formos boilius su pavojumi ir tai gali turėti įtakos kibimų skaičiui. Tiesiog perpjaukite kelis boilius per pusę ir naudokite juos savo masalui ir spod mišiniams, kad tikrai supainiotumėte karpį. 

Be to, savo spod mišinyje taip pat galite naudoti smulkiai sutrupintus boilius, taip gausite papildomos tekstūros ir skonio. Išbandykite nuostabią Korda Krusha, kad greitai ir efektyviai susmulkintumėte boilius.

3. Žinokite smulkiausias detales

Pasistenkite gauti kuo daugiau informacijos apie telkinį kuriame žvejosite. Kokius boilius naudoja meškeriotojai ir kuriose ežero vietose laikosi žuvis? Nedvejodami išbandykite šias įprastas taktikas. Jei nėra laiko, ar nėra pas ką pasiklausti, visada patars Fish Food team vaikinai, tik parašykite!

4. Darykite kažką kitokio nei visi

Daugelyje karpinių telkinių metai iš metų naudojami tie patys pašarai ir dominuoja aromatai, kuriuos naudoja visi. Turėti informacijos apie einamus masalus yra puiku, tačiau jei ši taktika neveikia, o turima informacija nepadeda – pabandykite visiškai pakeisti savo požiūrį.

Pabandykite elgtis visiškai priešingai, nes karpiai bus susipažinę su taktikomis, kurios kitiems meškeriotojams galėjo pasisekti, tačiau jūs turite pabandyti supainioti karpį, kad jis imtų jūsų masalą ir darydami tai, ko dauguma žvejų nedaro, padidinsite savo šansus sugauti daugiau karpių. Pvz.: jei dauguma žvejų gaudo žuvinių aromatų kukuliais, išbandykite saldžius pvz.: Sweet Nut.

5. Zig Rig

Kai esant karštam orui labai sunku pagauti karpį, išbandykite zig rig. Visada su savimi turėkite keletą surištų pavadėlių su geltonu arba juodu masaliuku. Karpiai ant Zig rig sistemos gali labai greitai užkibti, ypač tada, kai neveikia visos kitos taktikos. Turėdami keletą pavadėlių po 6  metrus greitai pritaikysite reikalinga gylį, tereikės sutrumpinti pavadėlį.

6. Žvejyba pakraščiuose

Žvejojant karpius, vandens telkinio pakraščiai retai išnaudojami. Meškeriotojai automatiškai ieškos atvirų ežero vietų ir žvejos toje vietoje ištisas dienas. Apžiūrėkite vandens telkinio pakraščius, ar nesimato žuvies buvimo požymių ir užmeskite meškerę toje vietoje. Žvejojant pakraščiuose galite sugauti didelių karpių, be to, tai yra labai įdomi taktika. Būkite dėmesingi ir, kai tik užkibs, greitai reaguokite ir stenkitės, kad karpis neįlįstų į žoles.

 

7. Žvejyba vandens žolėse

Karpių žvejyba vandens žolėse yra įdomi tema. Daugelis karpių žvejų stengiasi vengti žvejybos žolėse, tačiau iš tikrųjų tokia žvejyba turi daug privalumų. Žolėse natūraliai bus maisto, kurį mėgsta karpiai. Žvejojant žolėse naudokite PVA maišelius.

8. Slapčiausi karpių masalai

Boiliai yra puikus masalas ant kurio karpiai kimba visą parą, tačiau tomis dienomis, kai šis tradicinis karpių žvejybos masalas neduoda tiek kibimų kiek jų norėtume, kodėl gi nepabandžius ko nors netradicinio.

Pavyzdžiui, stambios peletės ant plauko ir visko, kas, jūsų manymu, gali pritraukti didelį karpį, kurio kiti meškeriotojai nenaudoja.

9. Patobulinkite savo karpių žvejybos sistemėles

Įsitikinkite, kad jūsų karpių žvejybos sistemėlės yra visiškai užmaskuotos ant ežero dugno, patikrinkite ar tinkamai surišti mazgai ir nukirpti visi laisvi valo galai. Visi šie nedideli patobulinimai padidins jūsų šansus sugauti karpį. Gali būti, kad prie masalo sukiojasi didelis karpis, kurį išgąsdino nenukirptas valo galas, kyšantis kaip nykštys. Todėl pasirūpinkite, kad sistemėlės būtų tvarkingos. Jei jums sunku susirišti savo sistemėles, kodėl gi neišbandžius paruoštų FOX sistemėlių ir pavadėlių.

10. Balansuoti masalai

Balansuotas masalas gali duoti puikių rezultatų žvejojant karpius. Šio tipo masalas pamažu skęs vandenyje kol nusėdęs ant dugno pakibs per plauko ilgį nuo kabliuko. Balansuotas masalas gaminamas naudojant plaukiantį boilį ir puselę skęstančio – įsiurbtas besimaitinančio karpio masalas lengviau pateks į burną ir į lūpą lengviau įsikabins kabliukas nei su tradiciniu skęstančiu kukuliu. Subalansuoti masalą užtrunka keletą minučių, bet dažnai rezultatai atperka pastangas.

11. Suteikite jaukui spalvų

Spalvoto ingridiento pridėjimas į spod mišinį yra paprasta ir galinga taktika. Skardinė saldžiųjų kukurūzų ar sauja traiškytų tigrinių riešutų suteiks  jūsų spod mišiniui papildomų spalvų. Geltonos spalvos atsiradimas į šerimvietę pritrauks bet kurį karpį.

Taip pat galima masalinį boilį papuošti vienu ar keliais plastikiniais spalvotais kukurūzais – tai taip pat atkreips alkanų karpių dėmesį.

12. Keli šėrimo taškai

Pavasarį, kai karpiai vėl pradeda maitintis, yra pats tinkamiausias metas savo žvejybos akvatorijoje pasišerti keletą taškų. Šiuo metų laiku karpiai aktyviai ieškos pašaro, didelė tikimybė, kad labai greitai galėsite sugauti kelis karpius. Turėkite keletą graibštų tiems atvejams jei užkibtų keletas karpių vienu metu.

13. Masalas šalia šerimvietės

Viena meškerę visada verta užmesti truputi atokiau nuo šėrimo vietos, nes stambieji karpiai būna atsargesni ir plaukioja aplinkui.

14. Žvejyba šaltame vandenyje

Pavasario ir vėlyvo rudens mėnesiais karpių medžiagų apykaita būna lėta ir karpiai gausiai nesimaitina. Sutelkite dėmesį į ryškių fluoro spalvų masalus, kurie yra stipraus aromato, kad pritrauktumėte vieną karpį vienu metu. Šaltuoju periodu nepavyks kelių karpių priversti maitintis virš kibimo vietos. Masalo aromatui sustiprinti verta naudoti boilie dip.

15. Tirpūs boiliai

Tirpūs boiliai tik užmesti į vandenį pradeda „dirbti“ po truputi tirpdami aplink šerimvietę skleidžia stiprų maistinį signalą. Taip pat tirpukai dažnai būna sunkesni ir didesnių diametrų nei įprasti kukuliai, todėl jais patogu pajaukinti kobra nakties metu ar iškart po kibimo.

16. Išankstinis jaukinimas

Šis metodas reikalauja šiek tiek papildomų pastangų, bet manau tikrai negailėsite pastangų, kai ištrauksite keletą didelių karpių. Iš anksto jaukindami leidžiate karpiams priprasti maitintis tam tikroje vietoje be pavojaus būti sugautam, o kai atvyksite pradėti žvejoti, karpiai laikysis to paties mąstymo. Išankstiniam pašėrimui pilnai pakaks  vieno ar keleto kilogramų boilių.

17. Jauką pagardinkite

Karpiai mėgsta šilumą ir gerą maistą! Pagal naudojamą boilių ir pelečių skonį ir aromatą į savo spod mišinį įpilkite šiek tiek maistinio skysčio tai karpiams duos maistinį signalą, o jums suteiks jausmą, kad padarėte viską ir daugiau pasitikėjimo žvejojant karpius.

18. Kurkite savo spod mišinį

Jūsų spod mišinys turi būti pilnas skonio, tekstūros, spalvos ir patrauklumo. Naudokite skirtingos formos ir dydžio karpinius boilius ir granules. Įpilkite kvapiųjų medžiagų (booster) ar maistinių skysčių, tokių kaip Tuna liquid, CSL, GLM ar Robin Red liquid. Skardinė saldžiųjų kukurūzų suteiks jums puikią spod mišinio spalvą. Tokie pilni įvairių sudedamųjų dalių spod mišiniai pritrauks karpius ir privers juos knistis šerimvietėje, o tai tikrai padės sugauti karpį.

19. Plastikiniai masalai

Kiekvienas karpių meškeriotojas savo reikmenų dėžėje turėtų turėti plastikinių jaukų. Karpių žvejyba plastikiniu masalu yra labai universali ir suteikia daugybę skirtingų spalvų, formų ir dydžių pasirinkimų. Savo masalinį boilį papildykite plastikiniais kukurūzais, tai padidina masalo patrauklumą dideliam karpiui. Plastikiniai karpių žvejybos masalai yra pigūs ir gali būti naudojami pakartotinai. Pavasarį pamirkykite savo plastikinius masalus booster ir boilie dip.

20. Rinkitės geriausiai jūsų žvejybos tipui tinkantį valą

Naudokite geriausiai jūsų žvejybai tinkantį valą. Jei žvejojate žolynuose – pintas valas yra geras pasirinkimas. Jei reikalingi tolimi metimai, geriau tiks monofilamentinis valas. Jei ežero vanduo yra krištolo skaidrumo, idealus variantas yra fluorokarboninis valas. Jei kibimai būna dažniausiai naktimis, rinkites fluoro spalvų valą su 15 m shock leader.

Naudojant netinkamą valą, gali būti mažiau kibimų, nes valas bus per daug akivaizdžiai matomas karpiams arba daug žuvų prarandama kovos metu dėl amortizacijos trūkumo ar valo nutrūkimo įstrigus žolėse.

21. Turėkite daugybę masalo variantų

Žvejybai visada verta turėti kelis skirtingus masalo variantus. Tai bus įvairaus dydžio ir skonio boiliai, įvairių tipų boiliai, įskaitant pop-up ir plastikinių masalų mišinį. Kuo daugiau karpių žvejybos masalo pasirinkimo, tuo didesnė tikimybė, kad tą dieną pavyks rasti masalą. Kalbant apie formas, verta naudoti dumbbell formos boiliukus jaukinimui ir masalui, juk Lietuvoje juos naudoja retas žvejas.

22. Naudokite tinkamą kabliuką

Yra tiek daug skirtingų karpinių kabliukų tipų – nuo lenktų, ilgų ar plačių tarpų iki specialių kabliukų. Įsitikinkite, kad naudojate atitinkamo tipo karpių kabliuką, atitinkantį jūsų naudojamą sistemėlę. Naudodami tinkamą kabliuką, užtikrinate, kad sistemėlė veiks taip, kaip tikėjotės, todėl laimikių turėtų daugėti.

23. Prieš pasirinkdami žvejybos vietą suraskite žuvį

Atvykę į vietą, kurioje ketinate žvejoti, pirmiausia gerai apsižvalgykite ir pabandykite pamatyti karpių buvimo ženklus. Ženklai, tokie kaip žuvies rodymasis, yra puikus orientyras, padedantis nuspręsti kur žvejoti. Pasirinkus geriausią vietą, gali skirtis kibimų skaičius ar karpių gaudymas, todėl neskubėkite ir rinkitės išmintingai.

24. Markiruokites

Stenkitės mintyse nubrėžti ežero dugną, įskaitant visas aiškias vietas, kuriose gali maitintis karpiai. Žinant kokioje vietoje žvejojate, bus lengviau nuspręsti kokią taktiką pasirinkti.

25. Mirkykite boilius

Ežero vandenyje mirkyti boiliai, sukuria įspūdį, kad pašaras jau kurį laiką gulėjo ežero dugne ir karpių požiūriu yra saugus valgyti. Dėti tokį masalą – tai labai paprasta ir labai veiksminga taktika.

26. PVA maišeliai

Žvejyba su PVA maišais užtikrina efektyvumą ir paprastumą jūsų karpių žvejybai. Žvejojant karpius su PVA maišais, meškeriotojas greitai gali užmesti meškerę virš pastebėtų karpių rausimų ženklų pasitikėdamas, kad sistemėlė bus nesusipainiojusi ir apsupta maža masalo krūvele.

Puiku, kai keli PVA maišeliai yra paruošti ir naudojant greito pakeitimo segtuką galima juos pakeisti, kai tik atsiranda poreikis. Daugelis didelių karpių buvo sugauti naudojant šią paprastą taktiką.

27. Nepamirškite smulkių dalelių

Smulkių dalelių pridėjimas į spod mišinį yra puikus būdas suteikti puikią vizualinę trauką. Lėtai skęsdamos dalelės drums vandenį ir suteiks įvairių formų ir dydžių debesis, kurie trauks karpius maitintis.

28. Stebėkite orą

Oras vaidina didžiulį vaidmenį žvejojant karpius, o debesuotumas ir lietus yra idealus karpių žvejybai. Esant aukštam slėgiui, žuvys mažai maitinasi ir dažnai gali būti aptinkamos viršutiniuose vandens sluoksniuose. Šioje situacijoje „zig rig“ sistemėlių naudojimas yra tobulas pasirinkimas.

29. Dažni permetimai

Jei nekimba, vertėtų dažniau permesti savo meškeres. Tai ypač aktualu šaltuoju periodu, kai žvejojama su PVA maišeliais ir ryškiais fluoro masalais. Jei matote karpių ženklus kitur, iš naujo permeskite meškeres.

30. Aštrūs kabliukai kiekvieną kartą

Žvejojant karpius, kibimai dažnai būna ne tokie dažni kaip norėtusi, todėl kai kimba, turite užtikrinti, kad kabliukai būtų aštrūs. Kai kurie profesionalūs karpių žvejai kabliukus keičia po kiekvieno kibimo, tačiau žvejams mėgėjams tai nerealu. Paprastas patikrinimas – perbraukite kabliuko smaigaliu per nagą ir jei jis užklius – viskas gerai.

Pasilinksminkite

Čia yra daug karpių žvejybos patarimų, kurie padidins laimikių skaičių, bet apibendrinant, tiesiog įsitikinkite, kad mėgaujatės tuo ką darote.

Turite savo patarimų – būtinai jais pasidalinkite su mumis!

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

Fill out this field
Fill out this field
Įveskite tinkamą el. pašto adresą.
You need to agree with the terms to proceed

Meniu